ארוחת בוקר

האדם כחלק מהיקום מושפע מתהליכים טבעיים הקורים בו, כדוגמת זריחת השמש ושקיעתה.
השמש משפיעה עלינו באופן חיצוני, מאירה ומחממת ובאופן פנימי יש לה השפעה על המטבוליזם, ה"אגני" (אש העיכול). יכולת העיכול קשורה לשעה ביום ולעוצמתן של קרני השמש. בתחילת היום בין השעות שש לעשר בבוקר קרני השמש אלכסוניות והחום שלהן חלש, כך גם מצב ה"אגני". מכן שארוחת בוקר בריאה צריכה להיות קלה לעיכול, מזינה ומספקת אנרגיה, אך לא מכבידה.

נתחיל את הבוקר בשתיית מים חמים או חליטת צמחים, נתרגל נשימות, נניע את הגוף עם תרגול תנוחות יוגה או הליכה או גם וגם. התנועה מחממת ומגבירה את אש העיכול, עוזרת לפינוי רעלים ומעוררת את התאבון.

ארוחת בוקר טובה תהייה קלה ומותאמת לאדם, למצבו הגופני, לעוצמת הרעב ולעונה בשנה. נאכל בישיבה וברוגע ונתמקד בדבר עצמו – באכילה. כשאנחנו שקטים ונינוחים אנו מעכלים טוב יותר. בתפריט ארוחת הבוקר מומלץ אוכל מבושל שחוסך מאמץ ממערכת העיכול בחימום ופירוק המזון, זה יכול להיות פירות מבושלים או דגנים וירקות מבושלים בתוספת תבלינים מחממים. הבחירה במצרכים ובתבלינים תהייה בהתאם לטיפוסים. לטיפוסי פיטה תבלינים שפחות מחממים כמו הל, שומר ומנטה ותבלינים מחממים כמו ג'ינג'ר, קינמון, כמון וחרדל לטיפוסי ואטה וקאפה.

תבשיל פוהה וירקות

מתכון קל לעיכול והכנה, מתאים לשלושת הדושות.
פוהה אלו פתיתי אורז מבושלים ומיובשים –ניתן להשיג במכולות הודיות

מצרכים:
1 כוס פוהה
כף גהיי (חמאה מזוקקת)
תערובת ירקות בכמות של כוס וחצי – גזר מגורד גס, קישוא חתוך לקוביות קטנות, אפונה ירוקה
חופן עלי כוסברה קצוצים גס
לימון חתוך לאורכו לפלחים

תבלינים:

  • 1 כפית זרעי כמון שלמים
  • 1 כפית זרעי חרדל שחור שלמים
  • 1/4 כפית הינג = אספוטידה
  • 1/4 כפית כורכום
  • מלח הימלאיה
  • 1/4 כוס בוטנים קצוצים דק (לא חובה)

 

אופן ההכנה:

  1. שמים במסננת כוס פוהה ושוטפים תחת מי ברז קרים ומשאירים בצד במסננת לניקוז המים.
  2. במחבת/ סיר שטוח מחממים את הגהיי, מוסיפים את הזרעים השלמים וכנשמעים קולות פצפוץ מוסיפים את ההינג והבוטנים לעוד כדקה.
  3. מוסיפים למחבת את הירקות, מכסים ונותנים להם להתבשל 2-3 דקות.
  4. מוסיפים את הפוהה, מערבבים, מוסיפים מלח וכורכום. מכסים את המחבת ומבשלים על
    להבה נמוכה כ-2 דקות.
  5. בסיום, מפזרים מעל התבשיל חופן עלי כוסברה קצוצים גס, מגישים עם פלחי הלימון.
    מומלץ לסחוט מעל התבשיל מעט מיץ לימון, כל אחד על פי טעמו.
דילוג לתוכן