מהי איורוודה?

איורוודה היא דרך חיים ושיטת טיפול מסורתית הודית והיא קיימת כבר אלפי שנים.

איורוודה בסנסקריט משמעותה מדע החיים או ידע החיים הארוכים ומטרתה שמירה על בריאותנו ודרך לריפוי והבראה ממחלות כשהן מופיעות, ומעודדת כל אחד לקחת חלק פעיל בשמירה על הבריאות בעזרת כלים בסיסיים כגון ניהול נכון של שגרת יום, אוכל המותאם אישית לפי טיפוס (ואטה, פיטה, קאפה), שינה מספקת בשעות מתאימות.
רפואת האיורוודה נשענת על תובנות שנאספו במשך שנים רבות, מתוך התבוננות עמוקה בטבע ובאדם ועל הקשר ביניהם כמכלול אחד.

הקשר בין האדם לטבע מתבטא בחמשת היסודות:

חלל, אויר, אש, מים ואדמה.
לכל יסוד יש מאפיינים, איכויות ותפקיד. כל חמשת היסודות  מתקיימים ביחד בכל חומר בטבע ובאדם כאשר היחסיות שלהם משתנה בין חומר לחומר.

חלל

החלל חסר משקל, גדול כמו השמים, צלול, קר ומעודן. החלל מאפשר מקום קיום לכל הדברים האחרים, תיחום צורני, שינוי וגדילה. באדם החלל יהיה באזורים כמו: הפה, הבטן, הריאות.
יסוד החלל קשור לחוש השמיעה.

אויר

האויר מלא בתנועה, קל, קר, יבש ומעודן. הרוח הנושבת והתנועה שקורת בכל דבר בטבע. באדם האויר מתבטא בכל תנועות הגוף, הנשימה, תנועת המעיים, ממסרי מערכת העצבים, תנועת המחשבות.
יסוד האויר קשור לחוש המגע.

אש

האש חמה, חדה ויבשה. השמש כדור האש המספק לטבע אור וחום. האש תתבטא בחום הגוף, במערכת העיכול, באנרגיה והמרה של חומרים והבנה רעיונית.
יסוד האש קשור לחוש הראיה.

מים

המים נוזליים, קרים, ניידים, רכים וכבדים. המים הממלאים את הים, האוקיינוסים הנחלים והמעיינות. המים יוצרים לכידות, זרימה, התפשטות ועונג. באדם המים יהיו בנוזלי הגוף, וברקמות הריריות, יסככו וירככו.
יסוד המים קשור לחוש הטעם

אדמה

האדמה יציבה, כבדה, יבשה, קרה ומחוספסת. כדור הארץ והקרקע המאפשרים השתרשות גדילה, יציבות ותמיכה. באדם יסוד האדמה מאפשר קרקוע, נותן חוזק, כבדות והצטברות. הוא יתבטא בעצמות השלד ובשרירים, בציפורניים ובשיער.
יסוד האדמה קשור בחוש הריח.

שלושת הדושות ושלושת הטיפוסים

הדושות (dosha) לב ליבה של התורה האיורוודית

חמשת היסודות הן הבסיס לתיאורית שלושת הדושות. הדושות הם כוחות אנרגטיים ותפקודיים ניתן לזהות אותן בצמחים, בעלי חיים, בעונות השנה, באקלים ובכל דבר בטבע. בהקשר לגופינו הדושות אחראיות על תיפקודים פיסיולוגים ונפשיים

ואטה vata

אנרגיות של  חלל ואוויר, אחראית על התנועה, הזרימה והתקשורת.
מתאפיינת באיכויות של קלות, יובש וקור.

בגוף – נשימה, תנועת השרירים, זרימת הדם, דופק הלב, תפיסה חושית, חלוקת התאים, הולכה עצבית. תקשורת, שמחה, הרחבת התודעה.

פיטה pitta

אנרגיות של אש ומים, אחראית על האנרגיה והטרנספורמציה.
מתאפיינת באיכויות של חום וחדות.

בגוף – תאבון, עיכול המזון ועיכול מחשבתי ורגשי, אינטליגנציה, אומץ, שאפתנות

קאפה kapha

אנרגיות של מים ואדמה, אחראית על המבנה, היציביות והחזקת דברים יחדיו.
מתאפיינת באיכויות של כבדות, דחיסות, לחות וקור.

 בגוף – יציבות, הזנה, כוח, התחדשות, סיכוך, זיכרון, חמלה, שביעות רצון.

הטבע המולד - פרקריטי Prakriti

ואטה פיטה וקאפה קיימות בכל אדם אך היחסיות ביניהן שונה במידה רבה
מאדם לאדם. בדרך כלל נראה באדם מאפיינים דומיננטיים של דושה אחת או שתיים.
היחסיות והצירופים השונים של הדושות נקבעים ברגע הלידה ואינם משתנים לאורך כל החיים ומהווים את הטבע המולד, פרקריטי Prakriti היחודי לכל אחד.
הטבע המולד מאפשר לכל אחד להכיר טוב יותר את עצמו ולעשות את הבחירות הנכונות בתזונה ובאורח החיים המתאימים עבורו ובכך לשמור על האיזון והרמוניה בגוף ובנפש.

מאפיינים בולטים בכל אחד מהטיפוסים:

טיפוסי ואטה

מבנה גוף רזה וקל, אסימטרי, אנרגטי ויצירתי, דיבור ותנועה מהירים, מחשבות זורמות, זיכרון קצר, מצבי רוח מתחלפים, רגישות לקור, יובש המתבטא בעור בשיער ובמערכת העיכול, נטייה לעצירות וגזים, שינה קלה, מתח וחרדה.

טיפוסי פיטה

מבנה גוף ממוצע, תיאבון חזק, נטייה לצרבות וכיבים במערכת העיכול.
חדות מחשבה, חום מזג, עצבנות וחוסר סבלנות, רגישות לחום, אדמומיות בעור (שיער ג'ינג'י).
תחרותיות, פרפקציוניזם והישגיות.

טיפוסי קאפה

מבנה גוף מלא, חזק ויציב, איטי, כבד, נטייה לעור ושיער שמנוניים, עיכול איטי, רגישות ללחות וקור, נטייה לעודף ליחה, שינה עמוקה, יציבות ורוגע נפשי, ממעט לדבר, עצלות, קיבעון.

הגורמים להיווצרותן של מחלות

יציאה מאיזון של הדושות – ויקריטי VIKRITI

כל עוד הדושות מאוזנות הבריאות נשמרת אבל כשהאיזון הטבעי שלהן מופר יופיעו סימנים של אי סדרים שיתבטאו בחיוניות שלנו, במצב הרוח, בעוצמת התיאבון או בכאב.

ישנם גורמים רבים להיווצרותן של מחלות, האיורוודה סיווגה שלושה גורמים עיקריים:

  • שיקול דעת מוטעה – כשעושים דברים בלי להבחין אם הם טובים לנו או מזיקים לגוף או לנפש. אלו יכולות להיות פעולות פיסיות, מילוליות או נפשיות. פעילות גופנית מוגזמת או לחילופין חוסר פעילות, דיבור מוגזם, מחשבות שליליות כעס, פחד, צער. אכילה של כמויות גדולות של מזון או לחלופין כמויות קטנות מידי, צריכת מזון שמזיק לנו, דיכוי של דחפים טבעיים כמו התאפקות בעשיית צרכים.

  • שימוש לא נכון בחושים – הדרך בה אנחנו תופשים את מציאות חיינו תלויה בחושים שלנו. אנחנו טועמים, אנחנו שומעים, אנחנו מריחים, אנחנו רואים וחשים. חזקים, מזון תעשייתי בטעמים שאינם טבעיים ועוד. כאשר אנחנו מתעלמים ממסרים מזיקים המגיעים מהחושים לתודעה כמו צפיה ממושכת במסכים, צלילים חזקים, מזון תעשייתי וטעמים שאינם טבעיים ועוד אנחנו לחוסר איזון בין התודעה לגוף ויגרמו מחלות.

  • גורם הזמן –ניהול חיים השואף להרמוניה עם הסדר שקיים בטבע, יום ולילה, עונות השנה, ותהליכים שקורים לנו לאורך השנים הקשורים בגיל ובהזדקנות. נתאים את הפעילות והתזונה שלנו למזג האוויר, לגיל ולשעה ביום. השגרה תעשה בהתאמה לזמנים ביממה מתי הולכים לישון ומתי מתעוררים ובאילו שעות אוכלים. תשומת לב והתייחסות לכללי הטבע תשמור עלינו בריאים בגוף ובנפש.
דילוג לתוכן